bloganje

Nova tehnologija, ki pospešuje globalizacijo!

Ste že slišali za Blockchain? Gre za relativno novo tehnologijo, ki nam omogoča preverjanje transakcij in podatkov, brez da moramo slepo zaupati tretjim osebam (npr. bankam).

To omogoča hitrejše in tudi varnejše transakcije po celem svetu, in tako pospešuje proces globalizacije.

Seveda pa ni omejeno izključno na bančništvo. Zaradi velikega števila industrij, kjer je blockchain lahko velika prednost, bomo zagotovo še slišali več o tem fenomenu.

Ampak, da poenostaivmo sam pomen in delovanje “blockchain tehnologije”.

Če želimo danes nekomu na drugi strani zemlje poslati 10.000$, naredimo to preko banke. To za nas pomeni sledeče:

  • Omejeni smo glede na delovni čas
  • Čakati moramo na razna preverjanja in verifikacije oseb
  • Plačevati moramo za menjavo valut
  • Plačujemo za administrativna dela
  • In še kaj se najde.

Ker pa to ni ravno učinkovit pristop, imamo tukaj blockchain.

Na kratko nam blockchain v zgornjem primeru omogoči, da mi naš denar direktno nakažemo v iz naše denarnice, v denarnico prejemnika. Brez banke, brez čakanja na potrditev, brez večjih stroškov menjave valut in tako dalje.

Je pa vsekakor zelo varno, saj preden se sam proces prenosa denarja prične, ga preveri več 100-1000 posameznih računalnikov, ki tudi med sabo preverijo pristnost informacij in na tak način zagotovijo, da je vaš prenos preverjen.

Namesto nekaj dni, ali celo tednov in več 100$ v stroških.

In zakaj morate vi poznati blockchain tehnologijo?

Prvi razlog – Ker je ta tehnologija veliko širša od finančnega sektorja. Uporablja se za večstopenjske transakcije, kjer je potrebna visoka sledljivost in varnost. Dober primer tega so oskrbovalne verige.

Drugi razlog, blockchain tehnologija je lahko tudi zasebna. V tem primeru so vozlišča enostavno točke v zasebnem omrežju, kjer blockchain deluje kot “porazdeljena knjiga”. To je še posebej primerno za finančne institucije, kjer so veliki pritiski zaradi skladnosti s predpisi.

Če bi radi izvedeli še več podrobnosti o blockchain tehnologiji, si pa preberite članek: Kaj je blockchain tehnologija in kako deluje?