bloganje

Poznate Blockchain?

Blockchain je relativno nova tehnologija, ki prestavi zaupanje iz tretjih oseb v naše lastne roke. Na ta način lahko preverjamo naše lastne transakcije in naše podatke. Ta nova tehnologija omogoča hitrejše in varnejše globalne transakcije, kar posledično tudi pospešuje samo globalizacijo.

Blockchain je postal splošno znan s popularnostjo kripto valut, vendar je pomebno vedeti, da uporaba ni omejena na le na eno samo industrijo. Tako bomo v prihodnosti zagotovo slišali še veliko več na temo blockchain in uspešnih ICO projektov, ki gradijo posel z blockchainom.

Izjemno poenostavljeno, blockchain pomeni sledeče:
Vi (“vozlišče”) imate na vašem računalniku datoteko transakcij (“knjigo”). Dve javni računvodji (“rudarja”) imata na svojih računalnikih enako knjigo oziroma datoteko (knjiga je torej razdeljena). Ko vi naredite transakcijo, vaš računalnik vsakemu od njiju pošlje email z informacijo o tej transakciji.

Vsak od njiju se potrudi, da prvi preveri to transakcijo in če si jo sploh lahko privoščite (s tem preverjanjem tudi dobita svojo plačo “Bitcoin”). Prvi, ki to preveri nato odgovori vsem in pripne še logiko za preverjanje transakcije oziroma dokaz o delu (“Proof of Work”). Če se drugi računovodja s tem rezultatom strinja, vsi trije posodobite svojo datoteko.

Obstajajo trije dobri razlogi, zakaj morate poznati Blockchain tehnologijo:
Blockchain tehnologija je širša od samega finančnega sektorja. Uporabi se lahko za vse večstopenjske transakcije, kjer je potrebna visoka sledljivost in prepoznavnost. Oskrbovalna veriga je pomemben primer uporabe, kjer lahko Blockchain vzpostavi vzvod za upravljanje in podpisovanje pogodb ter revizijsko poreklo proizvoda. Prav tako bi lahko Blockchain tehnologijo uporabili za glasovalne platforme, upravljanje nazivov in listin ter še mnogo drugih načinov uporabe. Ker se digitalni in fizični svet še vedno neizbežno združujeta, bodo praktične aplikacije Blockchaina samo rastle.

Tehnologija blockchain ni samo javna. Lahko obstaja tudi zasebno – kjer so vozlišča preprosto točke v zasebnem omrežju in Blockchain deluje podobno kot porazdeljena knjiga. Še posebej finančne institucije so izredno izpostavljene velikemu pritisku, da dokažejo skladnost s predpisi, zato se mnoga podjetja lotevajo implementacije Blockchain-a. Varne rešitve, kot je Blockchain, so lahko ključnega pomena za zmanjšanje stroškov skladnosti s predpisi.

Eksponentna rast Blockchaina bo prišla iz konvergence javnih in zasebnih blockchainov v ekosistem, kjer bodo lahko podjetja, kupci in dobavitelji sodelovali na varen, preverljiv in virtualen način.

Za nakup kripto valut v slovenskem jeziku, pa obiščite stran Kriptomat.io!