SEO

Cena za pridobivanje spletnih obiskovalcev

Optimizacija za iskalnike

Upravitelji spletnih strani bi seveda radi videli vedno višje številke v statistiki obiska strani. Zato se poslužujejo različnih tehnik, ki jih združuje optimizacija za iskalnike, mnogi pa se posvetijo tudi spletnemu oglaševanju. Kakšna pa je cena za pridobivanje obiskovalcev na ta način?

Spletna optimizacija

Optimizacija za iskalnike je lahko pravzaprav brezplačna. Loti se je lahko vsak spletni mojster sam, in res je določena opravila precej enostavno izvesti. Ker pa gre za nadvse kompleksno področje, se bo bržkone prej ali slej izkazalo, da dodatnega učinka ni mogoče doseči brez bistveno večje investicije, bodisi finančne za najem strokovnjaka, bodisi časovne za učenje potrebnih spretnosti. Učinkovita optimizacija za iskalnike na dolgi rok terja veliko znanja in izkušenj, zato je smiselna opcija najem strokovnjaka – cene so zelo različne, saj se tudi točni postopki močno razlikujejo od primera do primera, pa tudi od ponudnika do ponudnika.

Spletno oglaševanje

Oglaševanje na klik omogoča bistveno enostavnejši izračun stroškov. Gre namreč za oglaševanje, pri katerem plačamo le takrat, ko nekdo dejansko klikne na povezavo v oglasu in pride na ciljno spletno stran. Tako lahko točno izračunamo ceno za poljubno število novih obiskovalcev – oglaševanje na klik običajno zahteva nekaj deset centov za klik, kar pa je močno odvisno od konkurence na izbranem področju. Če drugih oglaševalcev ni, bo morda treba za klik odšteti le nekaj centov, v zelo konkurenčnih nišah pa so tudi povprečne številke že nad enim evrom, najdražji kliki pa lahko stanejo tudi več deset evrov. Na ta način tudi oglaševanje na klik ne omogoča čisto točnega izračuna brez vseh informacij, a vseeno daje neko okvirno sliko.